Děti provádějí děti na zámku v Kuníně

31.05.2014 13:23

 

Unikátní možnost oslavit Mezinárodní den dětí budou mít po roce opět všechny děti, které zamíří tuto neděli 1. června na zámek do Kunína. Hraběnka Walburga zve na svůj zámek všechny malé děti. Na zámku totiž založila jednu z nejlepších škol své doby, pečovala o talentované děti a vychovávala dokonce malého Františka Palackého.

 

Dospělé průvodce na zámku v tento den vystřídají malé děti a provedou své vrstevníky zámkem. Prozradí i velice dlouhé jméno paní hraběnky, které běžně neřekl nikdo jinak než „naše dobrá hraběnka“. Děti paní hraběnku také děti potkají na zámku a s ní rovněž malého Františka Palackého... Ve Velkém sále děti přivítají děti ze Souboru zobcových fléten ZUŠ Bílovec a uvedou je do světa renesančních písní a tanců.

 

Na tajuplné zámecké půdě bude pro děti připravena putování po Číně pro nejmenší. V letošním roce totiž uplyne 110 let od doby, kdy Čínu navštívil poslední zámecký pán Viktor Bauer. Co děti uvidí a zažijí:

 

Workshop kaligrafie – ukázka čínského písma, možnost vyzkoušet si psaní čínských znaků; čínské jméno na přání – Skládání tangramů – hlavolamy – Škola čínského stolování – jezení hůlkami, soutěž v přebírání bonbónů hůlkami – Hodina čínštiny – rozdílné počítání v Číně, základní pozdravy – Malování na obličej – masky pekingské opery. Čínou děti provedou členové Konfuciovy akademie při Univerzitě Palackého v Olomouci.

 

Zámkem provázejí děti z Husarské akademie Nový Jičín. Dětské prohlídky zámku v Kuníně jsou mezi českými a moravskými zámky naprosto ojedinělé.

Děti mají v tento den vstup tradičně zdarma a Když vymalují a přinesou obrázek s hraběnkou Walburgou a čápem Viktorem dostanou malý dárek. Program na zámku začíná v 9.00 hodin a potrvá do 16.00 hodin.

 

Jaroslav Zezulčík

kastelán zámku Kunín

 

Zámek Kunín
Kunín 1, 742 51 Kunín
Tel.: 556 749 420, E-mail: kunin@muzeumnj.cz

—————

Zpět