BYL, NEBO NEBYL CÍSAŘ FANTIŠEK JOSEF I. OTCEM TOMÁŠE MASARYKA?

27.07.2015 14:57

 

Otázka, která mnohé monarchisty zprvu šokuje, vzápětí se však ten šok přetaví v soucitný úsměv, určený autorovi položené otázky. Nejinak jsem na tom byl i já. V našem případě otázku pokládá David Glockner, autor knihy CÍSAŘŮV PREZIDENT, a to již na přebalu této knihy. Podtitulek „Tajemství rodiny Tomáše Garrigua Masaryka“ již jako by mírně předjímal pokus o bulvární senzaci, kterou vzhledem k tomu, co již bylo řečeno, zde mnozí monarchisté již vidí. Jaký div v zemi, kde by po hříchu bylo milé, kdyby v mnohém – a zde mi pan Julius Fučík jistě odpustí – „zítra již znamenalo včera“...

 

Jsem dalek toho stranit bulváru, ale dovoluji si tvrdit, že předmětná kniha

bulvárem rozhodně není. Přesvědčuje mě o tom kniha sama, kde většinou autor čerpá z archivů a spojení souvislostí jen naznačí, ponechávaje konečný úsudek na čtenáři samotném. Stejně tak i jeho inspirátoři, kterým v závěru knihy děkuje a mezi nimiž je i prof. PhDr. Miloš Štědroň, Csc., u kterého je představa, že by byl inspirátorem bulvární tematiky, zcela mimo realitu. Kniha je vybavena obsáhlým seznamem použité literatury.

 

Nicméně přiznávám – cílem této mé recenze je skutečně danou knihu popularizovat, a nabídnout čtenářům – zejména monarchistům – čtivou záležitost, kde informace, které by jinak museli hledat v suchopárných a často tendenčních životopisech T.G.M., dostanou zde na stříbrném tácu lehké prázdninové četby. Navíc je biografická liteatura o T.G.M. mezi monarchisty krajně nepopulární – což je veliká chyba, neboť k objektivnímu posouzení dění vrcholícího v roce 1918 je nezbytné znát

obě strany mince.

 

Diametrálně odlišný pohled by patrně současný monarchista zaujal k literatuře, která by se týkala syna! Františka Josefa I., a v jiných souvislostech i možného pretendenta trůnu…!!!

 

V závěru rád rámcově souzním s názorem autora, že T.G.M. je jistě významnou dějinnou postavou – ať už je jeho otcem kdokoli – a o jeho motivech a představách zdaleka nevíme vše. Rád bych i věřil, že dle autora měl „tu obdivuhodnou sílu a odhodlání popostrčit tento bídný svět k něčemu lepšímu a spravedlivějšímu“.

 

A úplně na závěr – po přečtení této knihy vám stejně, jako mě – přijde titul této publikace nepodstatný. Důležitým zůstává fakt, že se dozvíte spoustu užitečných informací a zajímavostí, které byste se jinak získali jen stěží.

 

Přeji příjemné počtení....

 

Jiří S. Pospíšil

 

 

Autor: David Glockner, Dušan Spáčil

Název: Císařův prezident – Tajemství rodiny Tomáše Garrigua Masaryka.

Vyšlo v nakladatelství Euromedia Group, k. s. – Knižní klub v roce 2015

—————

Zpět