Bouzov v neděli 9. 6. 2013

10.06.2013 20:02

 

V uvedený den v obci Bouzov pod známým hradem, druhdy ještě patřícím Řádu německých rytířů, se konala dost neobvyklá slavnost, pořádaná místní římskokatolickou farností, na kterou SM obdrželo řádnou pozvánku. Neobvyklost spočívala ve čtyřech vzájemně smyslově i akčně propojených aktech, plynule na sebe navazujících.

 

Pro Brňana, nemajícího vlastního motorizovaného oře, je doprava tam poněkud krkolomná, ale s pomocí přátel bezproblémově zvládnutelná. Jel jsem tedy v neděli z rána rychlíkem Praděd do Prostějova, kde si mne před 9. hodinou nalodil kolega Bohumír Frelich se svou milou paní. Přes Olomouc jsme dorazili do podhradí Bouzova za necelou hodinku jízdy jeho pohodlným motorizovaným kočárem. Sluníčko nám slibovalo příjemný a teplý den, což se i vyplnilo.

 

V prostoru mezi kostelem sv. Gotharda a farním úřadem již bylo živo. Shromažďovali se zde ve svátečních úborech především aktéři první z programových akcí, tedy 13 mladičkých adeptů biřmování se svými kmotry a rodinami. Ale také vzácní hosté. Zde jsme se brzy setkali i s druhou částí naší delegace, kolegou Jiřím S. Pospíšilem a jeho milou chotí. Ale také se zástupkyní Modlitební ligy za bl. JCKV Karla I. Rakouského, paní kolegyní MUDr. Janou Balharovou a milými dámami, její maminkou a tetou. Pomohli jsme jim přemístit z auta do kostela nějaké tiskoviny a v živé debatě jsme vyhlíželi příjezd dalších našich partnerů a známých. Tak jsme se stali svědky příjezdu nejvýznamnější osobnosti dne, Jeho Excelence otce arcibiskupa olomouckého, metropolity moravského Jana Graubnera, kterého ze sídelní metropole dopravil sněhobílý Mercedes.

 

 

   Pod praporem Německého řádu na faře, v uniformáchDr. Milan Novák a Milan Šiler,

   v bílém saku Karel, hrabě Belcredi

 

V 10:30 byla zahájena první z akcí, tedy slavnostní mše svatá, kterou celebroval sám otec arcibiskup za pomoci místního faráře otce Metoděje Radomíra Hofmana OT a dalších kněží z Německého řádu v řádovém odění. Přítomni byli i zástupci hraběcích rodů Belcredi a Mensdorff-Pouilly. Hlavním účelem byl akt biřmování dívek a mladíků z farností, podléhajících správě Řádu (Ordo Teutonic – OT). Otec arcibiskup při svém kázání zdůraznil význam duchovní výchovy a sebevýchovy jak biřmovanců, tak ostatních křesťanů. Za všeobecně platné patří myšlenky o nesobecké službě a pomoci bližním.

 

V této souvislosti poukázal na všeobecně známý fakt, že zejména radikální muslimové nechápou nutnost konat dobro pro všechna dítka Boží, a proto terorizují vyznavače jiné víry, především křesťany. Otec Metoděj, který biřmovance duchovně připravoval k tomuto významnému aktu, neopomněl zdůraznit současnou úlohu Řádu při duchovní výchově obyvatel a připomněl v tom smyslu i vzor, kterým pro nás byl bl. JCKV Karel I. Rakouský, jehož drobný ostatek v malém relikviáři, připomínajícím monstranci, je v místním chrámu přechováván a ochraňován.

 

 

  Otec arcibiskup olomoucký Jan Graubner žehná po mši věřícím

 

Jeho veřejné vystavení na podstavečku na zdi vedle oltáře pod stylizovaným portrétem tohoto našeho zvěčnělého zatím posledního vládnoucího panovníka bylo druhým významným aktem daného dne. Po mši jsme se šli poklonit jeho památce. Během mše dorazila ze Zlína i paní kolegyně Mgr.Lucie Cekotová, představitelka Sdružení za přípravu blahořečení JCKV Zity Bourbonsko-Parmské, s dcerou a manželem. Také moravský zemský hejtman KČ MUDr.Pavel Andrš s oběma syny. Ti pak pro místní odpózovali před kostelem se svými prapory Českého království, Moravského markrabství a Slezského vévodství. Na dalších, odpoledních akcích, již k vidění nebyli, zřejmě se vrátili do Olomouce, a my jsme si kladli otázku, jaký politický smysl pro KČ tato exhibice asi tak mohla mít. K žádnému logickému závěru se nám nepodařilo dospět, a tak jsme sami prezentovali nevtíravým a postupným kontaktem moravský a slezský monarchismus mezi přítomnými celebritami. Český monarchismus svým tradičním šarmem zastupoval pan kolega Ing. arch. Jan Bárta, se kterým jsme si v převážně plném názorovém souladu několik desítek minut pobesedovali.

 

Po vydatném obědě v útulné restauraci za radnicí jsme se přesunuli nahoru na hrad, kde v 15:00 otevřel svou putovní minivýstavku o bl. JCKV Karlovi I. Rakouském pan kolega Milan J. K. Šiler ve slušivé uniformě poručíka c.k. dragounů. Sekundoval mu stejně oděný mladý kadet. S oběma jsme navázali slibné budoucí kontakty. To byla ta třetí záležitost.

 

Od 16:00 měl mít přednášku o bl. JCKV Karlovi I. pan Dr. Rak. Z vážných rodinných důvodů se omluvil, a tak ho improvizovaně, ale fundovaně zastoupil pan PhDr. Milan Novák z Brandýsa nad Labem. Dvěma hodinami zajímavých informací formou výkladu a odpovědí na řadu otázek přiblížil osobnost našeho zatím posledního panujícího krále a věcně vysvětlil, jak se to má s následnictvím jeho syna Otty i vnuka Karla z hlediska jejich legitimních nároků. Neopomněl zdůraznit, že něco jiného je legitimní nárok a něco jiného okolnosti jeho zrealizování. Souhlasíme s ním zejména v tom, že pouhá legitimita nestačí. Je nutné k tomu vytvořit nezbytné právní i politické podmínky. Škoda že to neslyšeli leckteří legitimističtí aktivisté z KČ. Možná by si konečně položili otázku, co jako představitelé politické monarchistické strany pro to reálně dělají....

 

Kolegové Jirka a Bohuš s manželkami postupně odjeli domů a já měl zajištěn autopřevoz do Brna s kolegyněmi z Modlitební ligy, takže jsem měl skoro hodinu čas na bližší seznámení s otcem Metodějem. Navázali jsme na předchozí útržkovité rozhovory a v souhrnu z toho vyplynulo, že najdeme způsob, jak se spolupodílet na zřízení místa v Brně pro ochranu další relikvie bl. JCKV Karla I. a pro provádění různých výstavek a přednášek k jeho osobě, buď průběžně, nebo formou doprovodných akcí k naší už tradiční říjnové mši svaté na Petrově. Jde i o nalezení místa pro další instalaci minivýstavky „Karel I. – poslední český král.“ kolegy M. Šilera. Ten by též přivítal, kdyby se nám podařilo sehnat nějaké artefakty k jejímu případnému rozšíření. Reálné možnosti tu jsou a vše bude záviset na zdaru dalších jednání a vůli zúčastněných stran.

 

 

  Pánové J. S. Pospíšil, L.Šubert, J. Bárta a B. Frelich před místní farou

 

Něco málo přes hodinu trvající cesta domů do Brna uběhla v živé debatě s dámami z Modlitební ligy, přispívající k vzájemnému poznání. Je škoda, že se akce z různých důvodů nemohlo zůčastnit více našich členů včetně jednotky c.k. četnictva. Zájem KČ o využití podobné akce ke své výraznější prezentaci byl minimální jak po stránce účasti, tak po stránce navázání pro ni užitečných dalších kontaktů, ale to je jejich problém. My jsme tam nejeli s bůhvíjakými nereálnými cíli, ale ty předpokládané jsme se ctí splnili. Všechny bouzovské akce obecně i z hlediska zájmů SM lze považovat za mimořádně zdařilé a Bohu díky i za to, že nám přálo počasí. Bude-li se akce podobným způsobem v budoucnu opakovat, už budeme vědět do čeho a jak půjdeme a že půjdeme mezi aktivní přátele a kolegy obdobných zájmů.

 

Další obrázky ze svátečního Bouzova naleznete na webovém albu zde: Bouzov 9. června 2013 

 

Text: Dr. Luděk Šubert

Foto: Edita Pospíšilová

Sdružení monarchistů, o. s., se sídlem v Brně

—————

Zpět