Vítej mezi námi, Královská Výsosti, princi z Cambridge!

23.07.2013 15:12

 

Tvá Královská Výsost přichází do štastného a spořádaného světa Tvé královské rodiny, otce Jeho Královské Výsosti prince Williama, vévody z Cambridge, matky, Její Královské Výsosti Catheriny, vévodkyně z Cambridge, dědečka, Jeho Královské Výsosti Charlese, prince z Walesu, prababičky, Jejího Královského Veličenstva, královny Elisabeth II., pradědečka, Jeho Královské Výsosti Philipa, prince a vévodu z Edinburghu a všech svých královských strýčků, tet, bratranců a sestřenic.

 

Na tento Boží svět Tě přišly přivítat a srdečně Tě zdraví miliony Tvých poddaných ve Tvé vlasti, Spojeném království, v Kanadě, Austráliii, na Novém Zélandě a v dalších zemích, pod korunou a žezlem Tvé královské prababičky. K Tvému přivítání se připojují i stovky milionů lidí po celé naší společné Modré planetě Zemi, především v zemích křesťansky civilizovaných. Jak v moderních a většinově prosperujících monarchiích, tak i v řadě republik.

 

Vítáme Tě tedy i my, občané kdysi slavného Království českého a v rámci něho též Vévodství slezského a nám, níže uvedeným, zejména drahého Markrabství moravského, z dnes nepříliš šťastné České republiky. Zejména my, monarchisté, se nijak zvlášť nepozastavujeme nad faktem, jak netrpělivě očekávalo Tvůj příchod tolik milionů Tvých britských krajanů a jak velkou radost z Tvého příchodu mají. Nám, v republikách, je takováto slavnostní událost zcela přirozeně odpírána samotnou podstatou našeho politického systému. Kdo a proč by také vítal narození potomka či prapotomka nějakého presidenta, jehož funkční období hlavy státu trvá, třeba i dvakrát opakovaně, pouhých čtyři až pět let. I když je dobrý, tak jakmile sejde z očí, sejde i z mysli. A když je špatný, bývá vyprovázen na cestu velmi nelichotivě. Jak on, tak jeho rodina nestačí přirůst k srdci lidu tak, aby se to přeneslo i na jeho potomky. Už v tom máš kus nezbytného štěstí, do jakého prostředí, vážícího si a ctícího prastaré tradice, jsi přišel.

 

Kdyby jsi, až budeš starší a zkušenější, dostal příležitost číst tyto řádky k oslavě svého narození, určitě bys nám položil otázku: „Proč s tím tedy něco neděláte a jen nostalgicky vzdycháte nad dávno zašlou slávou?“ Pokud se něco nezmění, než dospěješ, v nás samých, pak bychom Ti, s ruměncem studu ve tváři museli odpovědět: „Bohužel se mezi námi nenašlo dost takových, kteří by tuto vůli a schopnosti k tomu měli a ta hrstka způsobilých na to prostě sama nestačila...“

 

Přijmi od nás, i náš malý princi, upřímné přání pevného zdraví po všechna dlouhá léta svého života, i Boží požehnání také hodně štěstí, trpělivosti, umu a moudrosti jak v rámci kruhu rodiného, tak v rámci své vlasti a celého okolního světa. Naopak Ti vůbec nepřejeme, abys v budoucím produktivním věku zjistil, že Tvé Spojené království zůstává v okolním prostředí osamoceným, plně civilizovaným monarchistickým ostrůvkem podobně,

jako jsme v našem státě my, monarchisté.

 

All of the best in Your life, Your Royal Highness, prince of Cambridge!

 

Za Sdružení monarchistů, o. s., se sídlem v Brně a jménem všech jeho členů

představený Dr. Luděk Šubert

—————

Zpět