Vernisáž výstavy Po stopách Lichtenštejnů na Jižní Moravě a v Dolním Rakousku

26.03.2013 13:30

 

 Zmíněná kulturně historická akce, smazávající oficiální hranice mezi oběma zmíněnými regiony, proběhla v pátek 22. března 2013 odpoledne na Lichtenštejnském zámku Wilfersdorf. Stejnojmenné městečko se zhruba dvěma a půl tisíci obyvatel leží vpravo při hlavní spojnici mezi Brnem a Vídní, necelých 30 km od Mikulova. Zdejší zámek byl hlavním teritoriálním sídlem knížecího rodu Lichtenštejnů. Architektonicky připomíná spíše Valtice než Lednici, ovšem s tím rozdílem, že byl postupně vybudován na místě renesančně-barokní pevnosti s rohovými bastiony a kdysi chráněnými širokým vodním příkopem. S postupem času vlivem zklidnění sitruace, ale taky díky vývoji vojenství, se tyto fortifikační prvky staly méně výraznými v celkové konfiguraci zámku.

 

Význam uvedené výstavy podtrhla na vernisáži účast celé řady významných osobností. Na prvním místě je nutné jmenovat JKJ Hanse Adama II., panujícího knížete Lichtenštejnského knížectví. Spolkovou zemi Dolní Rakousko zastupoval zemský hejtman Dr. Erwin Pröll, Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Michal Hašek. Všichni tři přednesli krátké vstupní projevy. Hosty přivítal starosta městečka Wilfersdorf pan Josef Tatzber.

 

Hlavními organizátory výstavy byla Nadace knížete z Lichtenštejna a kulturní a turistický spolek Lichtenštejnský zámek Wilfersdorf, za přispění EU.

 

Pan Hans Huysza přednesl informaci o historii projektu a Dr.Hannes Etzistorfer o koncepci výstavy. Jsou zde soustředěny písemné i trojrozměrné exponáty, obrazy a další artefakty z lichtenštejnských panství po obou stranách státních hranic a zřejmě i z Lichtenštejnska.

 

Moravské monarchisty i tu reprezentovala tradiční výjezdní skupina z MS KČ Strážnice. Podle slov jejího předsedy, kolegu MVDr. Jiřího Čížka šlo o velmi zdařilou akci. Čerstvě otevřenou výstavu si nejdříve zhlédli V.I.P. a potom další hosté. Našim slováckým šohajům to zřejmě nevadilo, neboť k dispozici prý bylo bohaté občarstvení a výtečná vína z knížecích sklepů. To zajisté jen přispělo k vzájemné dobré, sousedské a přátelské atmosféře.

 

I historičtí odborníci by asi jen těžko našli vysoce aristokratický rod z obou stran naší a rakouské hranice, který by se tak výrazně zapsal do politických, hospodářských, kulturních i vojenských dějin pozdního středověku i novověku celé oblasti jako právě Lichtenštejnové. Pro současné české, moravské, slezské i rakouské monarchisty je navíc velmi inspirující vše, co je obsaženo teoreticky v knize JKJ Hanse Adama II. „Stát ve III.tisíciletí“ a v praxi i to, co je viditelným a hmatatelným v životě Lichtenštejnského knížectví. Je potěšitelné, že zejména Jihomoravský kraj o tyto vazby s Lichtenštejny dbá a pomáhá k jejich rozvoji.

 

Pro ty z nás, kteří se vernisáže nemohli zúčastnit dávám k dispozici informaci, že Lichtenštejnský zámek Wilfersdorf bývá pro veřejnost otevřen od 1. dubna do 1. listopadu od úterka do neděle, a to od 10 do 16 hodin. Rozhodně stojí za úvahu tam zavítat co nejdřív a ještě zhlédnout uvedenou expozici.

 

Podklady a fotografie poskytl MVDr. Jiří Čížek

Zpracoval: Dr. Luděk Šubert

 

 

JKJ Hans Adam II. z a na Lichtenštejnu při projevu

 

 

 

JKJ Hans Adam II. v rozhovoru hejtmanem JmK JUDr. Michalem Haškem

 

 

 

Historický knížecí erb Lichtenštejnů

 

 

 

Model zámku Lednice

 

 

Detail z modelu městečka a zámku Wilfersdorf

—————

Zpět