POLETNICE, milý bratku, to je konec chaosu a zmatku...!

29.06.2015 17:11

Alespoň takto to zhruba padesátce přítomných pozvaných účastníků již 3. POLETNIC na „hradě Sislov“ v Křenovicích u Brna v sobotu 27. června 2015, rodinném to sídle pána a paní Jiřího a Edity Pospíšilových, vysvětlil důstojný otec Kamil Sovadina, místní farář. LETNICE byly starým židovsko-křesťanským svátkem, cíleně nahrazujícím pohanské oslavy období letního slunovratu a mající pohyblivé termíny. Přicházejí vždy 50 dnů po Velikonocích, aby zdůrazňovaly biblickou událost, ve které Bůh nadal apoštoly jazykovou orientací ve zmatcích, způsobených okolnostmi stavby megalomanské babylonské věže.

POLETNICE jsou soukromou akcí, která LETNICE nenahrazuje, koná se až po nich, ale navazuje na jejich křesťanský smysl tím, že napomáhá ke sjednocování názorů a pohledů. Každoročně se sejde skupina přátel domácích pánů, převážně společensky angažovaných v oblastech kultury, tedy hudebního, dramatického či výtvarného umění, jejichž počtem rodina Pospíšilovic disponuje požehnaně právě proto, že ji lze do tohoto seskupení rovněž plně započíst. O každém ze zúčastněných je známo, že byl více či méně políben některou z múz včetně mé patronky – múzy historie – tedy Klió.

Protože má domácí pán, jakožto skladatel, textař a zřejmě i frontman známé skupiny Babas & Dědas, tedy členů z věkové skupiny více si pamatujících, blízko ke kumštýřům, zve tedy je. Protože je i představeným monarchistické organizace, zve tedy i odtud své nejbližší kolegy. Tak máme spolu s Bobem a Vlaďkou Frelichovými i já s chotí Maruškou tu čest, patřit mezi zástupce tohoto druhu přátel domácích pánů.

Na skvěle upravené zahradě, s dostatkem chutných krmí i ušlechtilých moků z provenience vinařství ROZAŘÍN, jehož majitel Richard Janoušek s chotí byli rovněž mezi hosty, probíhal od 17. hodiny podvečerní, zhruba do 20. hodiny večerní komponovaný program, tvořený cíleně děleným koncertem výše zmíněné skupiny a slovními vstupy dalších účastníků. Letošní setkání bylo opět věnováno vztahu k monarchii jako obecnému systému. A tak zástupci Ječmínkova Hanáckého království, pan režisér a nestor místních divadelníků Jiří Cicvárek Cenek s herečkou Ladou Jelínkovou – jeho odchovankyní, nyní členkou pražského Činoherního klubu, po hanácke zavzpomínali na zlaté časy krále Ječmínka. Zástupce Krkonošského království, speleolog Petr Loskot poutavě seznámil přítomné s objevy mnohakilometrového jeskynního systému, který na Novém Zélandu učinila jeho skupina. Ten se na paměť jejich objevitelů jmenuje BOHEMIA. Stejně objevitelsky později působila skupina Petra Loskota i v Tasmánii. Neméně nás však zaujala část, věnovaná podzemí Krkonoš včetně Sněžky, kde se již od středověku dobývaly rudy drahých kovů. Dnes již opuštěný důl Kovárna v Obřím dole skupina speleologů kolem Petra Loskota postupně zpřístupňuje veřejnosti. Galerista a spolumajitel Galerie Knížecí dvůr Hluboká nad Vltavou Bob Frelich přiblížil lichtenštejnskou minulost i přítomnost zámku Plumlova a pozval tam všechny na již čtvrtý ročník výstavy současného výtvaného umění, letos pod názvem VESELÉ PRÁZDNINY, prezentující díla našich předních karikaturistů. Já jsem se zase krátce vyznal z okolností, které ze mne udělaly monarchistu. Spolu s průvodním slovem Jirky S. Pospíšila to byla nenásilná propagace monarchismu tam, kde je jí potřeba. Tedy mezi ne zcela přesvědčenými a jen dílčími sympatizanty z řad kulturní avantgardy. Jedna z přítomných dam, prof. MUDr. Kateřina Kaňkovská coby zástupkyně Valašského království přednesla docela zajímavé a trvale aktuální myšlenky Tomáše Bati proti planému partajničení počátkem 20. let minulého století. Hudební tečkou, vysoce oceněnou především lidmi s hudebních sluchem, bylo operativně sestavené houslové duo z křenovického regenschori Jana Adamce a jím vedeného sólisty a člena skupiny B & D. ing. Stanislava Šony Horta. Salvy smíchu vyvolávaly vzájemně vydávané pokyny mezi nimi, prolínající předkládané dílo hudebních mistrů W. A. Mozarta a Marca Ucceliniho. Mezi zajímavými hosty ani letos nechyběl významný představitel III. odboje, básník Miloš Robeš, v současnosti také předseda vyškovské pobočky Konfederace politických vězňů, dále osobitý zpěvák a textař Miroslav Šíma Šimůnek, momentálně zkoumající „stálost hor a roubení moří“, DJ Miloš Alexander Elšík, pedagog se specializací na elektronickou hudbu, Jiří Smýkal Donné, znalec, historik a encyklopedista brněnské bigbítové exploze zejména konce šedesátých let minulého století a řada dalších.

Kolem 20. hodiny večerní se komponovaný program uzavřel a nastala skoro dvouhodinová volná zábava mezi zúčastněnými. Vysoký hold za pohostinnost a operativní péči o pohodu hostů je třeba složit paní Editě a její dceři. O roztomilé průběžné pestření programu se starala i krásná, zhruba dvouletá princeznička, vnučka domácích pánů, i jejich urostlá a přítulná fenka. Rozdané texty písní, na kterých se autorsky podílel i Jirka, už vzbuzují zasloužené uznání i u našich přátel, zde v Brně. POLETNICE splnily nejen svůj oddechový cíl, ale i hlubší cíl duchovní a jasně prokázaly, že pokud se mluví stejným jazykem, mohou si bez problémů porozumět lidé různých profesí, zájmů, věků a pohlaví a alespoň v daném místě a čase překonat různé vnější chaosy a zmatky.
A především za to patří organizátorům letošních POLETNIC náš nejvyšší DÍK a UZNÁNÍ!


Dr. Luděk Šubert
Sdružení monarchistů Brno, z. s.

Jmennými fakty doplnil

Jiří S. Pospíšil


Fotografie naleznete zde:Poletnice 2015 

 

—————

Zpět